MÜLAKATTA SİZ DE SORU SORUN

13.04.2012 11:46

İş görüşmelerinde insan kaynakları uzmanları adaylardan da soru bekliyor. Ama bu soruların tutarlı ve yerinde sorulmuş olması gerekiyor. Öylesine veya sırf sormuş olmak için sorulan sorular ise mülakatın yönünü değiştirebiliyor. 


İş görüşmesini batırmak için onlarca yol var. Mülakata geç kalmak, görüşmenin ortasında telefonla konuşmak, eski patronunuz hakkında ileri geri konuşmak, görüşmeyi yapan insan kaynakları uzmanının kalemini yürütmek gibi. Fakat bir yol daha var. O da uygunsuz sorular sormak. Danışmanlık firması Mannersmith’ten Jodi R. R. Smith, görüşmede soru sormamanın mülakatın kötü gitmesine neden olacağını söylüyor: “45 dakikalık bir görüşme sonunda sorunuz var mı diye sorduğumda yok cevabını alırsam ikinci görüşmeye geçemezsiniz demektir.” 
İş görüşmesine giderken kafanızda birkaç akıllıca soru olmasına dikkat edin. Çünkü soru sormadığınızda iyi karşılanmayacağı gibi sorduğunuz sorunun içeriğine kalitesine göre de değerlendireceksiniz. Yani sırf soru sormak için de sormayın. Altman Initiative Group’tan Denise Altman, adayların sordukları soruların, düşünme şekillerini görmesini sağladığını söylüyor, “Ne kadar meraklı, ne kadar ilgili, pozisyona ne kadar uygun görebiliyorum” diyor. 

Utangaç olmayın 
İş görüşmesine gelen birçok aday soru sorma konusunda tedirgin ve çekingen oluyor. Adaylar soru sormak gibi bir haklarının olmadığını düşünüyorlar ama her iki durumda da ilgisiz bir hava yaratılıyor. Bu da mülakatı yapan kişinin aday hakkında olumsuz düşünmesine neden oluyor. 

Araştırma yapın 
İş görüşmesine giderken kurumla ilgili az da olsa araştırma yapmak adettendir. En azından şirketin ana iş kollarını, ortaklarını bilin. Soru soracağım diye ne üretiyorsunuz veya paydaşlarınız kimler gibi sorular sormak işe giriş şansınızı neredeyse sıfırlayacaktır. Seçtiğiniz soru şirket veya sektör hakkında araştırma yaptığınızı belli etsin. Kariyer koçu Dorothy Tannahill Moran, iyi bir araştırma sonucunda sorulacak olan sorunun bilginizi göstermenin yanı sıra şirket hakkında bilgi sahibi olmanızı da sağlayacağını söylüyor. Mesela şöyle bir soru yöneltilebilir: Geçtiğimiz günlerde yeni ürününüzü piyasaya çıkardınız, bu ürünün çıkışı nasıl oldu, şirket nasıl destekliyor? 

Sorulması gereken sorular 
Sormak istediğiniz bazı sorular karşı tarafın hoşuna gitmeyebilir. İş güvenliği, tatil gibi sorular sorulması gereken sorular fakat kullanılan dile dikkat etmek gerekiyor. Sert ve eleştirel bir ifadeyle sorulan sorular mülakatı yapan kişi tarafından yanlış anlaşılabiliyor. 
İşte insan kaynakları uzmanlarının mülakat sırasında adaylardan beklediği sorulardan bazıları: 
* Adayda ne gibi özellikler arıyorsunuz? 
* Bu eğer yeni bir pozisyonsa bu bölümü, departmanı açmaya nasıl karar verdiniz? 
* Geçmişimle ilgili herhangi bir tereddütünüz var mı? 
* Bu pozisyon için performansı nasıl ölçüyorsunuz? 
* Bu iş için karşılaşılabilecek zorluklar neler? 
* Bu firmanın sektördeki diğer şirketlerden farkı nedir? 
* Bu pozisyonda yer alan kişi neden ayrıldı? 
* İlk 6 ay içinde benden başarı beklentileriniz neler? 
* Şirket önümüzdeki 2-5 yıl içinde nerede olacak, nasıl gelişecek ve bu seviyeye nasıl ulaşacak? 
* Şirketin karşılaştığı zorluklar, sorunlar neler?

  (Hürriyet İK)


Sol Üst Bayrak