EFT ve Havale Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

31.05.2012 12:08

Günümüzde internet bankacılığı ve telefon bankacılığı gişelerin geri planda kalmasına neden olmaktadır. Teknolojinin de ilerlemesi ile herkes oturduğu yerden bilgisayar başından ödemelerini ve para transferlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir. Bilgilerinizi doğru girdiğiniz takdirde kısa bir sürede paranız hesabınızda ya da yatırmak istediğiniz hesapta yerini almaktadır. Bu işlemleri EFT ve havale yolu ile yapmak çok kolay peki nasıl mı?

EFT Nedir?
Elektronik fon  transferi  adı altında anılan EFT  işlemi , kurumlar  ve bireyler  arası   para  alış verişini  internet  üzerinden gerçekleştirmenizi  sağlamaktadır . EFT  işlemini   bankalardan  da gerçekleştirebilirsiniz ancak  internet  üzerinden yapacağınız  işlemler  daha  kolay  ve zahmetsiz. Bu aşamada 4 unsur bulunmaktadır: Gönderen, banka ,alıcının  bankası  ve alıcı. Bu  bilgileri girdiğiniz andan itibaren  paranız   işleme  alınıyor ve  banka  tarafından  onay  süreci başlıyor. İlk olarak yatırdığınız miktar ve hesabınızın yeterliliği kontrol ediliyor eğer herhangi bir sorun yoksa  onay  veriliyor. Hesabınızda EFT  ücreti  muhakkak düşülüyor ancak bu  bankaların belirlediği kendi  ücretlendirme   sistemleridir  bazı  bankalarda  1 lira olurken bazı  bankalarda  3 lira olabilir. Resmi  tatiller  dışında hafta içi her gün 8.00-17.00 saatleri  arasında   işlemi gerçekleştirebilirsiniz bu saatle dışında  online  yapılan  işlemler  ertesi güne aktarılıyor. EFT işlemlerinin  ayrıcalığı başka bir hesaba ya da başka bir  bankaya   para  aktarmanızı sağlar.

Havale Nedir?
Havale  işlemleri  genel olarak  hesaplar   arası   para  gönderme  işlemi  olarak bilinir. EFT’de olduğu gibi farklı bir bankaya havale  işlemi gerçekleştiremezsiniz.Havale  işlemleri mektup, bilgisayar, banka yolu ile gerçekleştirilebilir. Havale  işleminin  gerçekleşmesi için hesap sahibinin onayı gereklidir bu onay bankaya ulaştığı andan itibaren  işlem  başlar. Havale tutarı bankadan bankaya göre farklılık göstermektedir. EFT’de olduğu gibi bu  işlem çok kolay değildir sizden istenilen bilgiler daha fazla ve daha zaman alıcı  işlemlerdir .

EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?
- EFT farklı banka hesaplarına para gönderimini sağlar ancak havale kendi hesaplarınız arasında bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz
- EFT’nin onay süresi daha kısadır
- EFT işlemi için sizden istenen bilgiler daha az ve kısadır havalede bu işlem daha uzun sürer
- EFT ücreti genellikle daha pahalıdır,havale ücreti ise daha ucuz

(bilgiustam.com)


Sol Üst Bayrak